Despre povești, de Richard Kearney
| iunie 26, 2020La Editura Tracus Arte, în colecția „Cultura ideilor”, va apărea volumul Despre povești, de Richard Kearney, traducere din limba engleză şi cuvânt-înainte de Carmen Mușat.
Despre povești este cel de-al doilea volum al trilogiei intitulate Philosophy at the Limit (Filozofia la limită), din care fac parte volumele The God Who May Be (Dumnezeul care poate fi, 2001) şi Strangers, Gods and Monsters (Necunoscuți, zei şi monştri, 2003).
Richard Kearney (n. 1954), filozof și scriitor, este profesor în cadrul Departamentului de Filozofie, la Boston College. A predat, ca profesor invitat, la University College Dublin, la Sorbona (Paris), Universitatea Catolică Australiană și Universitatea din Nisa și a ținut cursuri la prestigioase universități precum Harvard, Yale, Princeton, Oxford, Cambridge, Universitatea din Roma, Columbia University ș.a. Discipol al lui Paul Ricœur și Emmanuel Levinas, Kearney are, intelectual vorbind, o dublă apartenență, europeană și americană.
Kearney a publicat peste 20 de volume de filozofie și literatură (printre care două romane și un volum de poezie) și a coeditat peste șaisprezece titluri. Este membru al Academiei Regale Irlandeze și a fost membru în Consiliul Artelor din Irlanda (1992-1995), cofondator și președinte al Școlii Irlandeze de Film (1994-2002). Ca intelectual public irlandez a participat (în 1983, 1993 și 1995) la elaborarea unor propuneri pentru acordul de pace cu Irlanda de Nord. Între 1988 și 2014 a realizat o serie de programe de radio și televiziune, pe teme literare și filozofice, difuzate de mass-media britanice și irlandeze. A coordonat, între 2000 și 2013, împreună cu Simon Critchley, colecția „Thinking in Action” a Editurii Routledge (în cadrul căreia a apărut și volumul de față). Din 2008 este director al Guestbook Project – Hosting the Stranger: Between Hostility and Hospitality.
Dintre volumele publicate: The Wake of Imagination: Toward a Postmodern Culture (1987); Poetics of Modernity (1995); Poetics of Imagining. Modern to Post-Modern (1998); The God Who May Be (2001); Strangers, Gods and Monsters: Interpreting otherness (2003); Anatheism: Returning to God after God (2010); Reimagining the Sacred (volum coeditat cu Jens Zimmermann, 2016); Sam’s Fall, Walking at Sea (romane); Angel of Patrick’s Hill (volum de poezii).
Pingback: Despre povești, de Richard Kearney, Editura Tracus Arte // o nouă apariție editorială | BookHUB