Recomandare de lectură: „București, kilometrul zero. O istorie ilustrată a călătoriilor literare”, de Corina Ciocârlie
| august 9, 2021Astăzi vă recomandăm volumul București, kilometrul zero. O istorie ilustrată a călătoriilor literare, de Corina Ciocârlie, apărut la editura Tracus Arte, însoțit de un fragment olograf.
Bucureștiul ficțiunii e un oraş la răscruce de vânturi şi destine; un loc unde se vine şi de unde se pleacă, de voie sau de nevoie, dinspre centru înspre mahala și viceversa, în vilegiatură sau în pribegie, „în Orient-Express, în tramcar, în cupeu cu roate de cauciuc, pe jos în galoși”, vorba Amicului X din Momentele lui Caragiale. Pornind de la kilometrul zero simbolizat de roza vânturilor din piața Sf. Gheorghe, protagoniștii romanelor de ieri și de azi străbat, în cercuri concentrice, o succesiune de peisaje urbane, industriale, bucolice, montane, marine, exotice – transformate, prin magia ficțiunii, în tot atâtea invitații la călătorie. Du-te-vino-ul personajelor se dublează de o istorie a locurilor – gări, porturi, aeroporturi, hanuri, hoteluri, vile, castele, moșii, stațiuni balneare – și a mijloacelor de transport – trăsuri, automobile, tramvaie, trenuri, vapoare, aeroplane – care fac posibile nenumăratele peregrinări având drept punct de plecare sau sosire Bucureștiul literaturii.
Critic literar, doctor în ştiinţe filologice, Corina Ciocârlie trăieşte în Luxemburg din 1991. Predă limba română la Curtea Europeană de Justiţie, literatură comparată la Universitatea din Luxemburg, teoria şi practica editării la Universitatea din Bucureşti. Dirijează colecţia „Afinităţi” a Editurii Phi din Luxemburg. Redactor-şef al suplimentului literar Livres-Bücher Tageblatt. Volume în română: Pragmatica personajului (1992, Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), Fals tratat de disperare (1995, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara), Femei în faţa oglinzii (1998), În căutarea centrului pierdut (Art, 2010, Premiul Observator Cultural), Un ţărm prea îndepărtat (Cartea Românească, 2013), Dicționar de locuri literare bucureștene (Humanitas, 2019, scris împreună cu Andreea Răsuceanu, Premiul AgențiadeCarte.ro). Volume în franceză: Un miroir aux alouettes (Phi, 1999), Laissez-passer. Topographie littéraire d’une Europe des frontières (Phi, 2004), Il n’y a pas de dîner gratuit (Ultimomondo, 2011, Lëtzebuerger Bicherpräis; apărută în versiune românească la Editura Tracus Arte, 2012), Prendre le large (Centre national de littérature, 2014).
Pingback: Corina Ciocârlie: N-am văzut decât orașul din vis proiectat de arhitectul Ioanide / Interviu – Editura Tracus Arte