Încerc mereu ca tot ce scriu să aibă o geometrie internă, o arhitectură care să ordoneze poveştile şi să le dea o perspectivă / Corina Ciocârlie @CapitalCultural
| decembrie 2, 2021
Volumul dvs. este o radiografie a deplasărilor personajelor prin, înspre şi dinspre Bucureştiul ficţiunii. E un du-te vino continuu: vara se pleacă, la mare, la munte, la băi. Care sunt destinaţiile preferate ale protagoniştilor romanelor, dar mai ales care sunt mijloacele de transport favorite?
Prin Bucureştiul literaturii se circulă cel mai adesea la pas, cu birja ori cu tramvaiul, mai rar pe bicicletă ori cu metroul. Înspre şi dinspre Bucureştiul literaturii se circulă cu automobilul, cu trenul, cu luntrea pe Dâmboviţa, cu aeroplanul de la Băneasa, ba chiar cu zeppelinul ori cu montgolfierul pe deasupra oraşului.
Indiferent de epocă, printre cele mai prizate destinaţii se numără Eforie, Techirghiol, Buşteni, Sinaia şi, lărgind cercul, Parisul, Berlinul, Italia în general. Oarecum surprinzător a fost să constat cât de des se pleacă la băi, la orice băi din Europa. Probabil de teama plictisului, a urâtului pe care îl secretă repasul duminical ori luna lui Cuptor, Bucureşteanul pleacă vara unde vede cu ochii, la Călimăneşti, la Slănic Moldova, la Karlsbad, Deauville sau Vichy, oriunde şi oricum, numai să nu se facă de râs, înfruntând ca un caraghios căldurile „dropicale”, cum spune Caragiale, în timp ce toţi amicii plecaţi care încotro se întrec în a trimite acasă ilustrate cu cerbi şi căprioare, piscuri semeţe şi flori de câmp.
*Interviu publicat în Capital Cultural nr. 29: https://capitalcultural.ro/incerc-mereu-ca-tot-ce-scriu-sa-aiba-o-geometrie-interna-o-arhitectura-care-sa-ordoneze-povestile-si-sa-le-dea-o-perspectiva/