Oceanul traversat cu caiacul
| decembrie 5, 2021
Cartea este o continuare firească a volumului Întoarcerea la Marele Will sau Reconsiderarea canonului shakespearian (tot Editura Tracus Arte, 2020), monografie remarcată și premiată pentru merite indiscutabile, prima sinteză critică de anvergură despre interpretarea, traducerea și receptarea lui Shakespeare în România.
În mod deliberat, autorul s-a depărtat de tonul neutru al discursului academic, scriind mai degrabă o proză, deși nu lipsesc referințele docte și precise la istoria receptării lui Shakespeare în România care, și datorită acestei ediții de Opere, cu bogat aparat critic, a luat avînt în ultimii ani.Prima parte a istoriei lui George Volceanov este dedicată naşterii ambițiosului său proiect literar și editorial. Întrebări precum: Avem nevoie de mentori? Avem nevoie de retraduceri? apar cu răspunsurile lor în paginile volumului.
Partea a doua discută traducerile recentei ediții în raport, uneori puse efectiv pe două coloane, cu cele apărute în ediţiile anterioare E.S.P.L.A. (1955–1963) şi Univers (1982–1995), cuprinzînd texte intrate (și în lipsa altora) în conștiința publicului și semnate de Dragoş Protopopescu, Mihnea Gheorghiu, Leon Leviţchi, Dan Duţescu etc. Partea finală a volumului prezintă mijloacele prin care a fost promovată ediţia Opere – Un Shakespeare pentru mileniul trei, receptarea ei în lumea academică și literară, ca şi în cea teatrală. Horia Gârbea
Citiți cronica completă aici: https://romanialiterara.com/2021/12/oceanul-traversat-cu-caiacul/