Scriitorii și animalele lor totemice: #7 Angela Baciu
| aprilie 22, 2020V-ați întrebat vreodată care sunt animalele totemice ale scriitorilor pe care-i citiți? Cine îi protejează și la cine se gândesc din când în când, atunci când regnurile și realitățile lumii prezente tind să se apropie, să se separe sau să se modifice? Să urmărim și să aflăm mici secrete din lumea scriitorilor.
Astăzi vă vom dezvălui animalul totemic al scriitoarei Angela Baciu.
Angela BACIU s-a născut pe 14 martie în Brăila. Este poetă, prozatoare, publicistă, trainer. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi. Membră PEN CLUB România. A publicat 19 cărţi, printre care: Maci în noiembrie (1997), Trei zile din acel septembrie (2003), Tinereţe cu o singură ieşire (2004), De mâine până mai ieri, alaltăieri (2007), Mărturii dintre milenii (2012), Despre cum nu am ratat o literatură grozavă (2015), 4 zile cu nora (2015), mai drăguț decât dostoievski (2017) – carte scrisă împreună cu Nora Iuga, Hotel Camberi (2017), Charli. Rue Sainte – Catherine 34 (2017). A obținut mai multe distincții literare, printre care: Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Iași, pentru Eseu și Publicistică, vol. Mărturii dintre milenii (2008); Premiul BALCANICA pentru poezie românească la „Festivalul Poeţilor din Balcani”, ed. a X-a, România-Turcia (2016); Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași „Premiul pentru calitatea operei și activitatea scriitoricească” (2018); Titlul de „Poet al Capitalei Istorice a României” oferit de Primăria Iași (2019). În ultimii 10 ani s-a implicat în numeroase campanii umanitare și sociale pentru bătrâni, copii și persoane cu dizabilități.
Cel mai recent volum: Mic dejun la Frida, Editura Tracus Arte, 2020
„Era de mult nevoie de un manual pentru stângaci. Nu doar de un manual tehnic, vreau să spun – ci de unul poetic, bun deopotrivă pentru trăit și pentru supraviețuit. Angela Baciu l-a scris – și a cuprins în el totul: de la sinuciderea la stângaci & până la dragostea la stângaci, nimic nu rămâne pe dinafară. Ca stângaci ce mă aflu, țin să-i mulțumesc Angelei Baciu că a scris o carte șarmantă & umană & zărghită & doldora de toate stângăciile fundamentale ale poeziei – de care mă simt pe deplin reprezentat.” – Radu Vancu